Почетна / Забава / Занимливости / Министерството за здравство на Русија регистрираше вакцина против корона вирусот во форма на прав

Министерството за здравство на Русија регистрираше вакцина против корона вирусот во форма на прав

Руското Министерство за здравство поднесе барање за регистрација на вакцина против корона вирусот во форма на прав, кој се раствора и потоа се претвора во течност за интрамускуларна примена.

Вакцината се вика Gam-COVID-Vac-Lyo, а била регистрирана под одредени услови, односно во согласност со декретот број 441 на владата. Во текот на изминатите неколку месеци при дМеицинскиот универзитет Сешенов вакцината поминала клинички тестирања и се покажало дека е безбедна и ефективна, пишуваат локалните медиуми.

Како што велат од Истражувачкиот центар за микробиологија и епидемиологија Гамалеја, кој ја создаде вакцината, цивилната примена на вакцината против корона вирусот може да започне од 15 до 20 септември годинава.

За Стефан Колевски

Можеби Ќе ви се допадне

Децата во Европа се враќаат во училиште и покрај коронавирусот

И покрај растот на бројот на инфекциите со коронавирус, многу европски земји одлучија по секоја …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *